Les JONS van nàixer en 1931, fruit de la unió dels grups de caràcter feixista Juntas Castellanas i la Conquista del Estado, sent un dels seus principals impulsors Ramiro de Ledesma. La Falange va nàixer en 1933 liderada per José Antonio Primo de Rivera i Saenz Heredia, fill del dictador Primo de Rivera. Totes dues organitzacions es van fusionar al febrer de 1934 per a fundar un nou partit que va passar a denominar-se Falange Espanyola de les Juntes de Ofensiva Nacional Sindicalista (FE de les JONS). Molt prompte es produirien acostaments entre aquesta nova entitat i la Comunió Tradicionalista, moviment de caràcter carlista.
Finalment el 19 d’abril de 1937, Franco va promulgar el decret d’Unificació naixent així la Falange Española Tradicionalista y de las JONS (FET y de las JONS). D’aquesta manera el Moviment Nacional de Falange Española y de Las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista es va convertir en un conjunt de principis i institucions del règim franquista que va actuar com a partit únic de l’Estat creant una important estructura polític-administrativa, que va créixer paral·lela a la Central i en nombrosos casos la va suplantar. A mitjan 60 la decadència del moviment falangista va començar a fer-se palès. L’1 d’abril de 1977 el govern d’Adolfo Suárez va suprimir el Moviment. Van quedar extingits els organismes polítics heretats de FET i de les JONS, mentre que els de caràcter social i assistencial van ser incorporats a altres departaments de l’administració. (Informació extreta de: Rodríguez Jiménez, José Luis. Història de la Falange Espanyola, Madrid : Alianza Editorial
A pesar que les instruccions oficials tendien a la destrucció dels fons documentals generats per FET i de les JONS, a Manises, aquesta va quedar abandonada al costat de la resta d’estris i mobiliari en l’edifici Arriba que havia sigut la seua seu oficial. Després del tancament per amenaça de ruïna de l’edifici a principis dels anys 80 del segle passat, la documentació va ser depositada en el soterrani aparcament del Mercat dels Filtres on va romandre sense control fins que en 1987 va ser traslladada (el que quedava d’ella) a l’Arxiu Municipal de Manises mentre que alguns documents per raons difícils d’explicar van acabar sent depositats a Elx.
Durant alguns anys i amb la col·laboració especial de Salvador Espí i Pepa Amoraga s’ha pogut anar descrivint íntegrament el fons que ara, després de la seua digitalització, l’Arxiu Municipal posa a la disposició dels investigadors.